Rumenişe vs. Ingliş lenguigi

E cam tristă situaţiunea pe YouTube. Mai toţi internauţii noştri suferă (dată fiind şi situaţia învăţământului românesc, care refuză să mai înveţe lumea care-i baiu’ cu limba engleză), pentru că artiştii noştri lălăie… pardon, îşi cântă frumoasele melodii în limba lui Shakespeare. Şi cum apare unu’ cu câte o melodie în română, e ridicat imediat la ceruri, idolatrizat, iar pantofii îi sunt făcuţi imediat cu cremă… dar nu de whisky. Am tot stat şi m-am întrebat care-i treaba cu tirplicii ăştia de tot critică până când, într-un final mi-a venit şi răspunsu’: sunt proşti. Dar asta se ştia deja. Căci cum altfel ai putea numi o gaşcă de copilaşi virgini ce înjură în draci toată ziua pe YouTube?

Şi m-am mai gândit şi la treaba aia cu pirateria şi cu download-u’ de melodii dupe net, treabă aia de n-o practică nimeni, dar toţi avem calculatoarele doldora de melodii descărcate de pe torrente, ten28, dc++ sau mai-ştiu-eu de unde. Eu sunt chiar miez la treaba asta; Am 13000 de melodii în HDD, ceea ce înseamnă vreo 50 gb de muzică. Şi nici asta nu prea contează, că bani din concerte şi alte evenimente câştigă destui artiştii ăştia.

Şi-am stat şi m-am gândit totuşi, care ar fi motivu’ pentru nu cântă ăştia ai noştri în română mai mult. Mi-am dat seama zilele trecute, după ce unu’, străin bag’seamă, a dat share la o melodie pusă de mine pe Facebook. Atunci am înţeles. Şi-ar trebui să înţeleagă şi restu’ chestia asta retorică.
screenshot

Ar fi cam greu zic eu să ai un asemenea succes cum au mult huliţii noştri artişti cântând într-o limbă care şi pentru noi românii e cam grea. Dacă nici măcar unu’ care studiază la noi în România nu înţelege prea bine versurile unei melodii, la ce te aştepţi din partea unora care n-au pic de cunoştinţe de limba română. Dar, nu-i aşa că e mai mişto să o arzi culeanu ca interesantu’ pe IuTub, înjurând-o pe Inna pentru ce lălăie în engleză? Penibililor!

 

Pana data viitoare, ‘ai că pa!

P.S.: Tot cu diacritice şi acu’…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

5 comentarii

 • Tony spune:

  N-am nimic cu limba in care canta Inna (desi mi-ar place sa o aud in Mandarina), am ceva cu vocea si versurile ei. Just my 2 cents.

  Apropo, vezi ca nu-stiu cine te raporteaza ca spam pe facebook, ca nu-ti mai sunt active link-urile de acolo catre blog.

  • Adelin spune:

   Inna a fost doar un exemplu. Dar dacă vrei, am să particularizez. Eu încă nu înţeleg cum de are atât de mulţi fani în lumea asta întreagă, cum de atât de mulţi oameni îi apreciază muzica, dar numai noi românii o ardem ca interesanţii şi criticăm în draci. Vocea ei n-are nimic, în comparaţie cu a altora, iar versurile ei sunt cum sunt şi au priză la foarte multă lumea.

   Zi-mi pe ce grup se întâmplă chestia aia. Oricum, nu-i mare brânză. N-am supravieţuit pe aici aproape 4 ani de zile doar din 3 postări în 5 grupuri de feisbuc. Pot trăi şi fără el ca şi până acum.

 • Ioana spune:

  Eu nu cred că trebuie să generalizezi situaţia, ca şi cum dacă retardatul ăla nu înţelege versurile de la Holograf, aşa sunt şi toţi ceilalţi internauţi/youtube-işti din ţara noastră. Încă cred că cei care ştiu să scrie şi să vorbească corect limba română sunt mai mulţi decât ceilalţi.

  Şi legat de revolta împotriva melodiilor în engleză – n-o înţeleg, mă interesează cât negru sub unghie.

  • Adelin spune:

   Din ce m-am uitat pe profilul lui, ăla e un student străin la noi în România. Atâta tot. L-am dat pe el ca exemplu că-mi era la îndemână. Eu ziceam de cei din alte ţări care ar fi auzit melodiile noastre, n-ar fi înţeles nimic, că doar ar fi fost cântate în română… => românaşii noştri n-ar mai fi avut atât de mult succes.

 • Mihaeladm spune:

  dap, e clar ca piata romaneasca nu mai e de mult interesanta pt „artistii” nostri si atunci recurg si ei la engleza ca sa prinda la publicul ce conteaza.
  Insa mi-a placut mult alta idee de-a ta : „cântând într-o limbă care şi pentru noi românii e cam grea.” 😉 Right you are !
  Hai, o saptamana buna, Ade!

1 Trackback

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *