Pledoarie

Mi se atrage din când în când atenţia, mai mult sau mai puţin evident, că nu prea îmi fac datoria de guest post-er, să zicem aşa. Că postările mele pe aici sunt aprope invizibile. „Când să-mi fac timp?” , încerc eu de fiecare dată să mă dezvinovăţesc. De-abia mi-am redescoperit pasiunea pentru propriul meu blog, cam greu să mă rup de acolo şi să călătoresc pe aici.

Dar iată că revin. Cu o pledoarie pentru citit. Şi, dragul meu Adelin, pentru citit… PAM- PAM… cărţi! Nu articole online, nu postări pe blog, nu statusuri sau altele de genul ăsta. Bine, le citim şi pe ele, că doar trebuie  să ştim şi noi ce se mai întâmplă în jurul nostru, normal. Daaar, hai să mai citim şi cărţi. Înainte mă tot plângeam că nu am timp, că sunt aşa ocupată, că sunt obosită etc. Şi doar rareori îmi mai rupeam câteva minute pe zi pentru a citi vreo carte. Mi-e şi ruşine să vă spun câte luni de zile mi-au trebuit ca să citesc „Muntele Vrăjit” al lui Thomas Mann.

Pe moment am destul timp liber, nu mai e problemă să citesc (deşi, dacă stau să mă gândesc, cred că puteam să-mi fac timp mai mult şi atunci). Mai greu e când n-am cărţi, atunci e chiar frustrant şi de-abia aştept să mai dau o fugă pe acasă, la Văleni, să mă întorc cu cel puţin o cărticică pentru sufletul meu. 😆 Norocul meu că e o boală în familie, toţi am fost sau suntem „cititori” de profesie, iar sutele de volume strânse în timp în cele două biblioteci de acasă (până acum) stau mărturie.

De ce să citim? Foarte simplu. Sunt câteva motive foarte bune:

1. Îţi dezvolţi vocabularul, e aproape imposibil să nu găseşti măcar un termen măcar neclar, dacă nu necunoscut până atunci.

2. Îţi îmbogăţeşti cultura. Da, îţi faci o altfel de cultură, nu cea de mahala pe care ţi-o formezi dacă stai să te uiţi la emisiunile de monden sau mai ştiu eu ce telenovele în sute de episoade.

3. Adormi mai uşor (cu toate că asta nu prea reprezintă o problemă pentru mine, am adormit fără nicio problemă în timp ce în camerele de lângă mine erau petreceri sau certuri).

4. Te relaxezi, uiţi pentru ceva timp de grijile şi problemele tale, te refugiezi într-un loc unde nu ţie ţi se întâmplă lucrurile, ci altora, iar tu eşti un martor tăcut.

5. Şi cel mai important din punctul meu de vedere: Exerciţiul lecturii te face să citeşti muuult mai repede. Nu o dată mi s-a spus: „Tu n-ai citit, ţi-ai aruncat privirea doar aşa!”, deşi citeam tot.

Aştept şi alte motive, lista nu e nici pe departe exhaustivă.

 

Acum, Adelin, sperând că te-am convins, pot să-ţi recomand o carte? 😀

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

3 comentarii

  • Adelin spune:

    Nu, nici o trăsărire, nimic. Nu mă atrag cărţile, ce vrei. Prefer un film bine făcut, prefer un documentar despre un lucru interesant, prefer un articol bun despre ceva interesant. Nu telenovele, nu emisiuni idioate, nu alte rahaturi. Şi culmea, imaginaţie am. Dar al dracului de greu mi-a fost când m-am apucat de citit „Dune”. Nu ştiam ce să-mi imaginez despre creaturile alea. Şi zic eu că nu stau prost la capitolul cultură sau la capitolul vocabular îmbogăţit. 😀

  • Oana spune:

    Eeee, n-am zis de tine la telenovele (e şi cam absurd, din câte cred, astea-s mai mult pentru casnicele plictisite) sau la emisiuni, era o enumerare, au fost primele chestii care mi-au venit în minte. 😛

    Şi cultura şi vocabularul sunt într-o permanentă evoluţie, aşa cum e şi normal. Deci întotdeauna e loc de mai bine, la oricine.

    American History X e un film foarte tare. Cred că l-am văzut de două sau de trei ori până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *