Iar boicotează ăştia…

UPDATE: Între timp am aruncat un ochişor mai ager  pe pagina aia şi mi-am dat seama că nu-i mare brânză iniţiativa asta…

Articolul asta îl scriu (l-am scris)  în offline, motiv pentru care tot ceea ce-o să spun reprezintă convingeri pur personale, spuse fără a cunoaşte argumentele iniţiatorilor acestei mişcări. Pe scurt, se reia un obicei inutil al oamenilor „neputincioşi în faţa sistemului„. Aseară, cu puţine momente înainte de ora de culcare, am dat pe facebook de o pagină ce are ca scop strângerea unui număr cât mai mare de oameni, oameni care să lupte cu giganţii OMV-Petrom şi Rompetrol, forţându-i să scadă preţul benzinei (ciudat, dar văd că preţul motorinei le covine de minune, pentru că altfel luptau şi pentru scăderea lui). Ce se propune? Păi, cam acelaşi lucru care se propunea şi acum un an de zile (cred, nu mai ştiu exact), când mulţi băieţaşi credeau că vor transforma apa-n vin şi beţiile vor fi în floare. Se doreşte boicotarea benzinăriilor prin nealimentarea de la pompe preţ de câteva zile. Atunci am râs, acum îmi vine să plâng. De ce? O dată pentru că acum, ca şi atunci, nu se va rezolva absolut nimic, iar preţul carburanţilor va rămâne neschimbat (poate chiar se enervează companiile noastre şi saltă preţu’ puţin). Iar a doua oară pentru că naivi încă există, naivi care cred că ei sunt schimbarea. Naivi care cred că prin acţiunile lor mici, pot influenţa fapte mari.

Scădem preţul benzinei

Spuneam data trecută că-i sortită eşecului această iniţiativă încă din faza incipientă. Repet aceste lucruri, spunând că este imposibil ca în România, sau oriunde altundeva în lumea asta, să boicotezi o companie petrolieră. Suntem dependenţi de carburanţi şi implicit de maşini, iar oricât ne-am bate cu pumnii în piept că nu alimentăm 4 zile, în cea de-a 5-a zi ne revenim şi aducem încasări în benzinării de 5 ori peste limita unei zi normale de încasări. Matematic, mi se pare imposibil să reuşeşti ceva cu astfel de boicotări.

Pe de altă parte, încep să înţeleg de ce carburanţii se scumpesc din ce în ce mai mult. Petrolul este o resursă limitată a pământului, neregenarabilă şi destul de greu de obţinut. Şi după ce că e limitată, se mai şi termină. 😆 Ori dacă tehnologiile alternative nu sunt dezvoltate mai repede şi aduse la un nivel de fiabilitate care să le permită să înlocuiască ceea ce avem acum, ne vom trezi în câţiva zeci de ani că nu vom avea cu ce să urnim din loc maşinile din faţa casei. Şi vom rămâne noi cu tone de metal nefolosibil. Bine, exagerez cu chestia asta, dar scenariul e cât de de cât plauzibil, cu mici modificări. Ori noi, tot consumând combustibili, nu facem decât să grăbim acest proces de epuizare a resurselor de petrol. Şi atunci, de ce să scadă preţu’ şi să crească consumu’? De ce să nu se îmbogăţească de pe acum companiile de petrol. Încep să înţeleg de ce Petrom are profituri de peste 100%, şi totodată mă bucur că această companie înregistrează aceste profituri.

Încă o dată, naivitate îşi spune cuvântul în frumoasa noastră ţară. Între 1 şi 5 februarie, în zilele în care se organizează acest boicot, nu se va întâmpla nimic. Oamenii vor alimenta în continuare, companiile petroliere vor avea încasări în continuare, preţul carburanţilor nu va scădea deloc şi toată lumea va fi fericită. Nu, serios, lumea e fericită cu preţul ăsta al carburanţilor. Păi nu vedeţi câte maşini circulă pe străzi?

Băieţii, daţi şi voi o bere pentru faptu’ că v-am făcut publicitate.
https://www.facebook.com/ScademPretulBenzinei

 

Până data viitoare, drumuri bune!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

1 Trackback

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *