Situatia domeniilor .RO

The State of .RO #Domains [Infografic] Cică la ora actuală există în jur de vreo 600.000 de domenii .RO înregistrate. Nu prea sunt eu genu’ pe care să-l intereseze astfel de lucruri, dar, din click în click am ajuns pe site-ul Agile Media unde nişte băieţi mai interesaţi decât mine de starea domeniilor .RO au încercat o analiză amănunţită a lor. Cam tot ce se află în analiza respectivă se poate vizualiza în infograficul din stânga textului. Aşa am aflat eu că din cele peste 600.000 de domenii înregistrate, doar vreo 350.000 au foste monitorizate, şi că 38% dintre domeniile .RO înregistrate sunt moarte, sau că 39% dintre cele 62% care-s în picioare, folosesc Google Analytics. Printre alea 39% mă regăsesc şi eu.

Dacă stau puţin să mă gândesc, 600.000 este un număr destul de mare, raportat la câţi locuitori are ţara noastră. Bine, nu e ca şi cum un om ar avea un singur domeniu, nu se pune problema de asta. Dar mă gândesc la acele site-uri pe care le-am vizitate de-a lungul timpului şi care aveau domenii dintre cele mai ciudate. Eu, de bine de rău, am un domeniu simplu şi la obiect; numele meu. Alţii însă, bloggeri mai ales, au ales domenii dintre cele mai ciudate (fără să mă apuc acum să dau vreun exemplu), fie că n-au mai găsit ceea ce voiau iniţial, fie că le-au găsit din prima încercare,

Citeam în nişte comentarii cum că unul dintre motivele pentru care există un număr atât de mare de domenii înregistrate ar fi faptul că cei de la RoTLD, autoritatea care se ocupă cu înregistrarea domeniilor .RO ar fi faptul că domeniile se achiziţionează pe viaţă şi nu cu plată anuală. Astfel au fost achiziţionate domenii, au fost folosite o perioadă după care au fost abandonate, fără a fi vândute, cedate sau mai-ştiu-eu-ce. Aşa se explică şi numărul destul de mare de domenii moarte.

Oricum ar fi, presimt că în perioada următoare numărul domeniilor înregistrate va creşte din ce în ce mai mult. Iar atunci când combinaţiile de domenii atractive se vor reduce, unele domenii se vor vinde pe bani din ce în ce mai grei.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

Un comentariu

  • Alin Nicorici spune:

    Problema domeniilor inactive .ro e o mare problema, sunt multe companii si firme care nu le administreaza de loc. Un domeniu de zece ani nu a fost updatat de loc de catre administrator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *