Agramații au de regulă conturi mai sigure

…decât cei care scriu corect. Pare de necrezut afirmația? Ei bine, ea este totuși adevărată. În cazul de față, șansele îi favorizează pe cei care nici măcar nu știu scrie, și nu oriunde, ci chiar în domeniul IT. Cum anume? Prin faptul că parolele lor sunt în general mai greu de spart decât cele obișnuite.

Mulți dintre noi, chiar dacă nu suntem experți în tehnologie, avem deja o grămadă de parole de ținut minte, pentru că, vrem sau nu, lumea în care trăim este puternic tehnologizată. Parola de la interfon, codul PIN al cardului sau al telefonului mobil, numele de utilizator și parola de la căsuța poștală, toate sunt combinații de litere și cifre (și uneori simboluri speciale) care ne permit sau nu accesul undeva. Și, mai ales, toate sunt importante. Importanța lor derivă din însăși faptul că există; altfel, n-am avea nevoie de ele, rolul lor fiind acela de a nu-i lăsa pe alții să intre in casa noastră, să ne citească mailurile, să cumpere pe net folosind datele și banii noștri.

Pentru că din ce în ce mai multă lume începe să folosească internetul în aproape orice, și pentru că inclusiv facturile pot fi acum plătite online, securitatea acestor date personale devine un element cheie al siguranței noastre, de care ar trebui să ne preocupăm tot mai mult. În această direcție, o măsură de precauție este să ne asigurăm că avem instalat un antivirus bun pe calculator sau că rulăm o versiune de linux. O altă măsură importantă este să ne setăm parole tari. O parolă este tare atunci când e greu de ghicit. De exemplu, nu-i deloc indicat să ne autentificăm cu numele nostru sau data nașterii, pentru că acestea pot fi foarte ușor deduse de cineva care ne cunoaște. Un cuvânt aleator, care n-are legătură cu noi sau cu familia noastră, poate fi mult mai bun în schimb.

Totuși, un hacker serios care dorește să ne spargă contul va putea lansa atacuri folosind softuri ce încearcă să se logeze repetat, introducând ca parole diferite cuvinte, luate la rând, dintr-un dicționar. O astfel de metodă poate sparge chiar și parolele care n-au legătură cu noi dar sunt cuvinte inteligibile. De aceea, o și mai bună protecție o obținem atunci când alegem o parolă cât mai complexă, formată din litere, cifre și caractere speciale, care n-au nici o noimă. Desigur, va trebui să o notăm undeva, sau să o salvăm pe un stick usb, pentru siguranță (că altfel o uităm), dar ea va fi mult mai greu de spart decât o parolă simplă.

Articolul de față este, evident, unul educativ, un fel de mic tutorial al activității noastre în spațiul virtual. Dar, sub formă de curiozitate, avem și afirmația din titlu. Respectiv că cei care sunt agramați își aleg de multe ori parole formate din cuvinte incorecte sau greșite din punct de vedere gramatical. Și care, fără ca ei să-și dea seama, sunt mult mai greu de spart de către viruși, boți sau persoane rău intenționate… 🙂

Viața, cum se spune, are ciudățeniile ei.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *