Vlogger-i

vloggerÎn ultima jumătate de an am început să dau atenţie unei noi categorii de utilizatori de internet: vlogger-i. Sau, cum ar spune românaşii noştri, vlogări (pentru că aşa ne place nouă, să românizăm toate neologismele astea… lucru cu care nu sunt întotdeauna de acord)

Folosindu-mi propriile-mi cuvinte, vlogger-ii sunt acei oameni care, în loc să scrie pe blog-uri, se filmează şi-şi urcă filmările pe YouTube sau pe orice altă platformă de gen. Unii o fac mai bine, alţii o fac mai puţin bine, iar alţii o fac teribil de prost. Eh, avem oameni şi oameni (chiar în articolul precedent vorbeam despre un tip care crede că ştie să facă muzică şi să scrie versuri). N-ai cum să le dai atenţie doar unora, pentru că ajungi, involuntar, să le dai atenţie şi celor din celelalte categorii.

• Primul vlogger la al cărui canal m-am abonat a fost Mikey Hash, omul care se face vinovat pentru fiecare episod din Doza de Has. Ideea show-ului respectiv est simplă. În fiecare vineri, după orele 24, se dă drumul în online unui episod în care Mikey prezintă câteva ştiri din online, câteva filmuleţe găsite pe net, o flocoşenie, dar şi alte informaţii, în funcţie de cum i se pune omului pe chelie. Apucându-mă să-i urmăresc episoadele, dorinţa mea a fost să aflu mai multe despre omul Mikey Hash. Aşa am ajuns la o emisiune de pe un post de ştiri în care Mikey a vorbit despre ceea ce face el, am descoperit câteva filmuleţe cu un turneu prin ţară care a strâns foarte mulţi fani, fani pe care îi are, pă persoană fizică care ieste. Este un tip care îşi face treaba foarte bine. Ceea ce face el puteţi vedea pe canalele sale de YouTube.

http://www.youtube.com/user/DoZaDeHas

http://www.youtube.com/user/DozadeH

 

• Un alt tip de care am dat şi ale cărui episoade le urmăresc ar fi Codrin Bradea, omul pe care cei mai mulţi l-ar recunoaşte după pseudonimul Satana. Habar n-am cum am ajuns să-i urmăresc vlog-urile, dar un click pe subscribe am dat. În această lume a vlogging-ului a apărut acum 5 luni, odată cu un vlog în care a răspuns la întrebări puse de oameni pe pagina sa de facebook. Partea proastă la omu’ nostru e că înjură. Oh, ce oroare!!! Nu, nu pe mine mă deranjează asta, ci pe alţii, cei specializaţi în hulirea oamenilor pe net. A realizat nişte filmuleţe denumite „Satana Cartoons„, în care dublează scene din desene animate celebre, iar acolo frecvenţa trivialităţilor e destul de mare. De aici şi nemulţumirea unora. Well, eu n-am avut răbdare să urmăresc mai mult de vreo două, trei astfel de „parodii„, pentru că mie mi se par uşor penibile. Alţii au stat, au urmărit… şi, ce să vezi, au criticat. Eh, butonu’ „X” n-a fost aşa atractiv. Anyway, Codrin mi se pare un tip tare deştept pentru anii pe care îi are (scrie pe feisbucu’ lui că-i născut în ’95… eheee, tinereţeee). Şi-a creat de curând un al doilea canal de YouTube, în care, la propunerea fanilor, omul abordează săptămânal o temă, cu argumentări. De unde se documentează, nu ştiu (nu că n-ar fi evident de unde), dar de nu-l ducea capu’ deloc, se cam observa asta. Ceea ce face Codrin puteţi urmări pe următoarele canale:

http://www.youtube.com/channel/UCdRR34B8rCRGSdLegdfMlwQ

http://www.youtube.com/user/SatanaPC

 

• Când vine vorba de Stand-up comedy în România, unu’ se ridică în topul preferinţelor mele peste ceilalţi. I se spune simplu, Teo. Acum ceva ani de zile, filmuleţe din timpul show-urilor sale de stand-up erau la mare căutare pe YouTube. Şi cred că mai sunt şi acum. De aproape 2 luni de zile, Teo este prezentatorul unui show creat de echipa Sector 7 (ăia care-s responsabili şi de colaborarea aia cu Krem, melodia „Mă-ta are cratimă”). Show-ul se numeste simplu, Nimic nou. Ideea e simplă, după cum o spune şi numele, n-ai să vezi nimic nou în show-ul respectiv. Doar nişte ştiri pe care le-ai mai citit, nişte filmuleţe pe care le-ai mai văzut, nişte informaţii pe care le-ai mai auzit… Dar, totul este realizat destul de bine, fapt ce m-a determinat să dau un subscribe canalului respectiv, adică ăsta:

http://www.youtube.com/user/sector7tv

 

• Într-un comentariu lăsat de cineva într-un episod din show-ul prezentat mai sus, cineva spunea că „Nimic nou” alături „Friends show” ar fi cele mai bune astfel de vlog-uri româneşti. Evident, nu plec urechea la ce spun toţi tâmpiţii în comentarii pe YouTube, dar trebuia să aflu care-i treaba cu Friends show. Din 3 click-uri m-am lămurit. Un anume Levente Elekes (habar n-am care-i prenume şi care-i nume) postează vlog-uri pe canalul său de YouTube. Frecvenţa postărilor respectivă mi-e încă neclară, dar cred că şi respectivului îi este la fel de neclară. Ei bine, m-am apucat, am dat alte 3, 4 click-uri şi i-am urmărit câteva vlog-uri. Muzica de fundal şi felul de a se exprima m-au convins că urmăresc ceva ok. Dar, (chiar, n-am avut niciun „dar” până acum”), câteva click-uri mai târziu m-am lămurit că nu-i cine-ştie-ce chestie. Adică, ok, omu’ nostru vorbeşte despre nişte valori preţioase pe care ar trebui să le avem, mesajul său este unul pozitiv, care într-o cu totul altă conjunctură, ar fi avut un impact emoţional destul de mare. E ceva ce pe mine nu m-a convins. Nu stau să explic ce, pentru c-ar însemna să acord acestui paragraf un spaţiu mai mare decât celorlalte, dar eu nu sunt Emil Călinescu, să scriu articole kilometrice. Vlog-urile lui Levente Elekes le puteţi urmări pe canalul său de YouTube:

http://www.youtube.com/user/StudioB2kBS

 

• Trei băieţi cucuieţi, Vali, Ionuţ şi Andrei,  realizează un show destul de tare. „10 lucruri” se numeşte şi nu cred că mai tre’ să spun prea multe. Ce fac, fac destul de bine, au numeroase vizualizări şi-s văzuţi cu ochi buni în online. Ce fac ei, puteţi vedea dând click pe următorul link:

http://www.youtube.com/channel/UC0-LpOL15siiT6Nm2KQ-lwg

 

Ştiu, sunt oameni care critică activitea celor amintiţi în rândurile de mai sus, aşa cum sunt şi oameni care-i ridică-n slăvi. Logic, sunt şi oameni care sunt nepăsători la adresa sus-numiţilor. Totul ţine de modul de a gândi al fiecărui individ. Pentru că nu există doi oameni identici, evident că nici preferinţele noastre nu pot coincide în totalite. În final, totul se rezumă la click-uirea butonului „X” din colţul de sus din dreapta al browser-ului nostru. Iar chestia asta se aplică în mai toate domeniile. 🙂

 

Hmmda… mi-au ieşit 1050 de cuvinte la final. Mult, neică…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

6 comentarii

3 Trackbacks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *