Jocul de table – noroc sau ştiinţă, sau…?

BackgammonIeri, un nene cu care purtam o discuţie, aducea vorba de jocul de table, backgammon, cum îi spune franţuzu’. Nenea respectiv spunea că nu joacă table, deşi ştie, pentru că-l enervează atunci când cineva îşi doreşte să dea un zar şi fix aia dă. Şi ştiu cum e, pen’ că jucam cu văr-miu table mai acum ceva vreme şi l-am auzit spunând:

– Ai văzut şi tu vreodată 5-2? 

Evident, fix 5-2 a dat, pentru că de aia avea nevoie. Acuma, oi avea eu restanţă la cursul de Teoria Probabilităţii şi Statistică Aplicată, dar mă gândesc că probabilitatea ca atunci când spui că vrei un zar şi fix zarul ăla să-ţi iasă este un pic cam mică, nu? 😆 Şi mai ales la prima strigare. Sigur, se poate calcula proabilitatea respectivă, dar nu despre asta vorbesc acum.

Cred că am câteva mii de jocuri de table la activ de când m-am apucat să învăţ, de acum vreo 13, 14 ani, poate mai mult, de când taică-miu m-a învăţat să joc. De atunci, ori de câte ori am avut ocazia, am jucat o tablă mică, pe oriunde apărea ocazia. Apoi a apărut internetu’ în calea-mi, aşa am intrat pe Y!M, am văzut Backgammon, am jucat. Am intrat pe internet, am auzit de joci.ro, am văzut Table acolo, am jucat. Şi-a luat ţăranu’ smartphone, am căutat Backgammon” în Google Play, l-am instalat, am jucat (la nivelul 5, cel mai ridicat de dificultate). Am intrat pe Facebook, am găsit PlayGem Social Backgammon printre sutele de mii de jocuri, mai mult sau mai puţin idioate, am jucat. Anyway, am jucat table la greu… şi-o să mai joc.

Mă întreb, că tre’ să te pună pe gânduri treaba asta, s-o aplica chestia aia cu norocu’, şansa şi-alte cele? Nu de alta, dar să-l vezi pe unu’ că-i ies toate mutările şi dă fix zarurile care-i trebuie, parcă te cam scoate din pepeni… asta, normal, în condiţiile în care ţie nu-ţi iese nimic. Într-adevăr, se întâmplă şi invers, nu se pune problema să nu se întâmple, e cazul să-ţi iasă ţie tot şi ăluilalt nimic… mă rog. Adică, degeaba vezi tu pe tablă nişte mutări potrivite dacă zarul nu te ajută şi, normal, degeaba dai un zar foarte bun, dacă nu te uiţi pe toată tabla şi faci nişte mutări proaste.

Care-i, dom’le, treaba cu tablele? Ce-i acolo, noroc, şansă, ştiinţă, nimereală? Care-i treaba? Evident, întreb retoric. 🙂

Totuşi, printre cititori, cine se încumetă la o partidă? Că-i online, că-i offline, care te bagi?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Comentarii

comentarii

12 comentarii

 • vali spune:

  urasc jocul asta, noroc zic eu..zarul face jocul

  • Adelin spune:

   Nu neapărat. Cum spuneam în articol, degeaba dai duble dacă nu ştii cum să-ţi muţi piesele în aşa fel încât să te avantajeze cât mai bine, să-i blochezi cât mai mult mutările adversarului.

 • O problema: cum este cu tablele pe nivel? Eu nu am aplicatia aia de Android, dar chiar ma intreb: daca e un nivel de dificultate mai mare inseamna ca lui ii ies zaruri mai bune? E un mister.

  Altfel, e un principiu care se aplica si la carti (la Poker): daca e doar un joc de noroc, de ce tot timpul aceiasi si aceiasi oameni castiga campionatele? 🙂

  PS: CU prima ocazie te fac o tabla 😀 Io-s in categoria aia de o urasti tu 😀

  • Adelin spune:

   Nu, cumetre. Zarurile sunt aceleaşi, dar mişcările adversarului sunt mai gândite. Nu-i niciun mister, cu cât nivelul de dificultate al AI-ului e mai mare, cu atât mutările lui sunt mai bune, iar tu ai mai puţine şanse de a câştiga.

   PS: Care-i categoria aia pe care o urăsc eu?

 • Mihaeladm spune:

  🙂 Ade, nici eu n=am noroc la jocuri, dar stii cum se zice : noroc lipsa la jocuri, noroc prezent la dragoste. Inca astept sa se aplice ! :))
  Dar abia la tine acum imi dau seama cate jocuri online sunt de genul asta. N-as fi crezut!

  • Adelin spune:

   Eu n-am zis că n-am noroc la jocuri. Am bătut, am luat bătaie, nu a fost nicio problemă. Am vorbit azi doar de #momentulala când vezi că unu’, sau tu, dă sau dai cu zaru’ şi vezi că e fix ce tre’ să fie, ca să aducă exasperarea pe chipul adversarului. 😆

   Iar pentru celelalte există MasterCard. 😆

 • Mulţi se ofticau când dădeam ce ceream 😉
  Mă gândesc cu melancolie la jocul de table..

 • Ciprian spune:

  Nenică, dacă mă baţi la table, poţi să spui că e joc de noroc!

 • Daniel spune:

  Stiti care e secretul la jocul de table ? Sa nu faceti greseli mari si sa jucati RELAXAT !!!
  Cel care se enerveaza la orice pas, va pierde in fata unuia care nu se „aprinde”.
  Acesta este motivul pentru care este atat de greu sa joci pe bani (multi) adevarati ! Nu ai cum sa fii
  chiar asa de relaxat cand joci pe bani.
  Faceti un experiment : cand jucati cu cineva drag, lasati-l sa castige. Veti avea parte de cele mai bune zaruri. Va va fi chiar greu sa pierdeti si sa nu fie chiar atat de evident !

  Zaruri bune si inspiratie maxima !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *